Op de kleintjes letten

In de jaren negentig – van de vorige eeuw – was ik bedrijfsleider van een grote woninginrichtingsketen. Schitterend werk, ik richtte nieuwe winkels in en startte die op of nam slecht draaiende filialen over om ze weer op sleeptouw te krijgen. Alles lukte, het kon niet stuk. De lofuitingen en bonussen vlogen om mijn oren.

Maar toen kwam mijn lot. Door een auto-ongeluk raakte ik uit het arbeidsproces en kwam ik in de WAO terecht. Het is al weer zestien jaar geleden en tot op de dag van vandaag heb ik nooit een bloemetje van mijn baas ontvangen. Toen hij mij nodig had wist het boefje mij te vinden en toen ik niks meer voor hem kon betekenen was het dus over.

Intussen lijkt dit wel kinderspel vergeleken met al die berichten over gerenommeerde winkelbedrijven zoals V&D en Blokker. Je houdt het toch niet voor mogelijk dat zulke bedrijven op klappen staan? Ik niet. Daar gaat geen staatssteun naar toe, daar moet het personeel vele procenten salaris ongevraagd inleveren of nog erger die arme stumperds raken hun hun banen kwijt.

En wij zijn er nog lang niet. Uit betrouwbare bron weet ik dat het met de Volendamse speelgoedgigant Bart Smit ook al niet goed gaat. In Alkmaar verdween reeds een filiaal uit de bekende winkelstraat De Laat en in Hoorn aan de Grote Noord komt er ook een eind aan een filiaal. Personeel? Tja, die kon/kan de biezen pakken, hup de WW in, er was en is niet eens tijd om dit fatsoenlijk af te handelen.

Wij hoeven niet zo ver te gaan. De grootgrutter Albert Heijn uit Zaandam doet ook allerlei wilde pogingen om het hoofd boven water te houden. Zo ken ik een vrouw die deeltijd op het hoofdkantoor werkte naast haar WAO-uitkering met toestemming van de UWV. Appie wilde van haar af, want de flexwerkplekken (wat een term trouwens) bieden voor de Zaanse geen plaats, dus zij moest ook de laan uit.

Albert Heijn wil wel de grootste ‘maatschappelijke’ ondernemer zijn door mensen met een Wajong-uitkering aan te nemen, die kunnen ze wel hebben. Op de kleintjes letten, dus lekker goedkoop.

2 reacties

Reacties zijn gesloten.