Dolle pret met de Participatiewet?

141008_UWV

En daar sta je dan in de hal van het UWV-gebouw in Zaandam. Een rommelige drukte; in een hoek maakt een fotograaf pasfoto’s van bezoekers die werkzoekende zijn; nerveuze UWV-medewerkers lopen doelloos rond; de één kletst wat achter een balie en de ander zit op een leren bank; op een salontafel staan schaaltjes met chips en snoep; aan het plafond hangen ballonnen in de huiskleuren van de UWV en twee medewerkers van de sociale werkvoorziening Baanstede schenken koffie in voor de gasten.

Het leek alsof het een feestje was, maar wat was er nou werkelijk aan de hand? Wajongers waren uitgenodigd om voorlichting te krijgen over de ‘Participatiewet‘. Een forse bezuiniging zorgt ervoor dat deze arbeidsongeschikten minder of geen uitkering krijgen door zelf de arbeidsmarkt op te gaan en als het echt niet kan dan behoud je de Wajong-uitkering. Tja, en wat doe je dan als UWV om deze mensen te paaien, dan maak je er een feestelijk sfeertje van, ‘knippen en scheren’ dus!

In een zaaltje stonden rijen stoelen opgesteld met in het midden een laptop inclusief beamer, zodat het praatje van de UWV-medewerkers aangevuld kon worden met beelden. Slechts twaalf mensen namen de moeite om naar het gortdroge verhaal te luisteren van de UWV. Deze uitkeringsfabriek moet de bezuinigingsronde uitvoeren namens staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) en dat doe je natuurlijk onder prettige omstandigheden al is de boodschap loodzwaar.

De aanwezigen lieten gedwee het verhaal aanleunen wanneer je wel een uitkering krijgt of niet en dat je alles op internet terug kunt vinden. Waar de organisatoren geen rekening mee hadden gehouden was dat er twee vertegenwoordigers van BWZ (Belangenvereniging Wao Zaanstreek) aanwezig waren, één daarvan was ik. Wij stelden kritische vragen, waarop met het rood diep in de nekken de UWV’ers antwoorden gaven en niets anders meer konden zeggen dan dat Jetta’s wet een ordinaire ‘bezuiniging’ is. Ineens was het minder dolle pret!

En dan lees je ‘s avonds op de website van de Volkskrant het schrijnende verhaal: ‘Grote financiële problemen voor arbeidsgehandicapten‘. Dit was nou precies de reden waarom wij als BWZ’ers zo kritisch zijn en waarom de feeststemming van vanmiddag rondom die verderfelijke Participatiewet zo de prullenpak in kan. Nee met Jetje en haar wetje is het geen pretje!

Willem Croese