Exit komkommertijd 2014

Leestijd: 2 minuten

De zomermaanden staan in de media normaal gesproken bekend als de komkommertijd, maar die van 2014 bleken een uitzondering op de regel. Aanvankelijk overheerste het nieuws over de glorieuze prestaties van het Nederlands elftal onder leiding van Louis van Gaal tijdens de wereldkampioenschappen in Brazilië.

Nauwelijks was het voetbalspektakel afgelopen of het volgende sportevenement startte. Urenlange verslagen op radio en televisie over wielrenners die om de gele trui streden in de Tour de France.

Tot zover allemaal leuk en spannend, maar toen kwam toch echt de ommekeer tijdens de bijna nieuwsloze periode met het neerhalen van het vliegtuig MH17 boven Oost-Oekraïne. Alle inzittenden waren gesneuveld.

In Nederland zou iedereen wel iemand van de slachtoffers kennen en anders via via. De kranten stonden er bol van en de radio-, televisie- en internetmedia struikelden over elkaar heen. De één wist het nog beter dan de ander.

Oorlogszuchtige taal werd gebruikt om propaganda te voeren en of dat nou voor of tegen de Russen, Oekraïners of separatisten was dat leek niets uit te maken. Intussen woedden in andere landen oorlogen – al wil het journaille ons vaak doen geloven dat het brandhaarden zijn – waarbij duizenden en duizenden doden vielen. Gaza, Syrië, Irak, Pakistan en noem maar op.

Verschrikkelijk natuurlijk allemaal! Er moet weer geld verdiend worden en dat doet men door de oorlogsmachinerie volop te laten draaien. En toch viel mij iets anders deze zomer ook op, dat minstens de irritatiefactor haalde en de komkommertijd verstoorde.

Schaker Hans Böhm leende zijn stem voor radiospotjes van uitkeringsinstantie UWV. Hij somde vragen op als; ‘Mag ik op vakantie’ en ‘Ik ben ziek. Wat moet ik doen?’ Böhm verwees de luisteraar naar de website www.uwv.nl.

Mijn eerste gedachten waren of het UWV soms te weinig bezoekers heeft op hun website of heeft de leiding van het UWV nog een flink aantal medewerkers ontslagen zodat uitkeringsgerechtigden hun zaken moeten regelen vanaf het toetsenbord.

Maffer kan het niet, maar wat zou het mij toch een lief ding waard zijn om zonder deze ellende en propaganda echt de komkommertijd in te kunnen gaan. Ik vrees het ergste voor 2015.

Willem Croese

Gepubliceerd: Zodoende – BWZ