Wittebakfietswet

Het oorlogsgeweld voerde deze zomer de boventoon in de media, en wie een paar pagina’s verder keek in de krant las discussies over het Sinterklaasfeest. Is Zwarte Piet wel of niet racistisch; moet wij breken met ‘zwarte’ Zwarte Pieten; en nog veel meer van dat. Het leek wel of iedereen een graantje mee wilde pikken, de PVV van Geert Wilders kwam zelfs met een ‘zwartepietenwet’ om de traditie in ere te houden.

Fotobron: VN

SP’er Emile Roemer hierover in de Volkskrant van 15 september: “Van bovenaf opleggen hoe tradities gevierd moeten worden past bij een dictatoriaal regime en niet bij een vrije samenleving.” Dat Wilders zijn wet in de Tweede Kamer aanbiedt is vanuit zijn politieke koers te volgen, maar Roemer vergeet even waarvoor zijn partijgenoot Harry van Bommel drie jaar geleden pleitte.

Die SP’er en GroenLinks Kamerlid Mariko Peters riepen toenmalig koningin Beatrix op de slavenafbeelding op de linkerzijde van de Gouden Koets te verwijderen. In de Volkskrant van 16 september 2011 zei het stel: “Dit herinnert aan een gruwelijke periode in onze geschiedenis’. Toen de afbeelding werd gemaakt, eind negentiende eeuw, in de koloniale tijd en tijdens de nadagen van de slavernij, leek een dergelijke afbeelding heel gewoon.”

Roemer vergeet ook dat ‘Prinsjesdag’ als een traditie wordt ervaren en dat de huidige koning Willem Alexander en koningin Maxima nog steeds rijden in dezelfde koets inclusief de slavenafbeelding. De SP hield vroeger alternatieve troonredes en was niet in de Ridderzaal aanwezig waar het regeringspromotiepraatje werd opgedreund. Voor de socialisten is dat kennelijk verleden tijd.

De actie van Van Bommel was in 2011 geen slip-of-the-tongue. Nee, het was weloverwogen en dan kan Roemer nu niet met droge ogen zeggen dat verplichte aanpassingen van tradities naar de huidige tijd bij een dictatoriaal regime horen.

Het is tijd voor de ‘wittebakfietswet’ waarmee verplicht wordt de Gouden Koets te vervangen voor jawel een witte bakfiets met Maxima voorin de bak en Willem Alexander op de pedalen en beiden in een sporttenue. Als Roemer wil kan hij bij mij advies inwinnen over de maat van de banden; het soort fietsbel; al dan niet een lederen zadel; enzovoorts.

Willem Croese