A Tribute To Pete Seeger

140925_640_Pete_SeegerPete Seeger live tijdens zijn hoogtijdagen

Tijdens Manifiesta – ‘Feest van de solidariteit’ – in het Belgische Bredene aan Zee werd een muzikaal tribuut gegeven voor de op 93-jarige leeftijd dit jaar gestorven folkmuzikant Pete Seeger. Het festivalterrein was ingericht met grote tenten waaronder die voor de provincie Oost-Vlaanderen. Afgeladen vol was het, er moesten zelfs extra bankjes neergezet worden om het publiek een zitplaats te gunnen.

Een groep muzikanten trad op onder leiding van ene Jan De Smet, een Vlaams musicus, zanger, accordeonist, ukelelespeler en componist. Van Jan had ik nog nooit gehoord, maar hij kan er wat van. Sorry meneer De Smet ik ben ook maar een argeloze Hollander die niet iedereen kent. Met volle overtuiging bracht De Smet de songs van Pete Seeger. Het publiek smulde en zong volop mee, zoals dat ook gewoon was tijdens de concerten van de meester Pete Seeger himself.

Natuurlijk ken ik enkele nummers die Pete Seeger groot hebben gemaakt, zoals ‘We Shall Overcome’ en niet te vergeten ‘Guantanamera’ van de Cubaanse dichter en vrijheidsstrijder ‘José Marti‘. Als liefhebber – ik noem mijzelf geen kenner – zocht ik in mijn cd-collectie of ik iets van hem terug kon vinden. Helaas, maar wel van ‘Bruce Springsteen’, namelijk de cd ‘We Shall Overcome – The Seeger Sessions‘ uit 2006.

En eerlijk is eerlijk ‘The Boss‘ heeft destijds met die schijf een weergaloos goed eerbetoon gegeven aan Pete Seeger. Wat is het toch fijn dat zo’n grootheid uit de rockmuziek zijn hart laat spreken door muziek te spelen die hij graag zelf hoort. Een jaar later bracht Springsteen met Seegersongs het album ‘Live In Dublin‘ uit waarbij je bijna de vingers opvreet, zo lekker is het.

Misschien mag Jan De Smet niet de bekendheid hebben van Bruce Springsteen, maar die man speelde aan de Belgische kust minstens zo gepassioneerd als The Boss. Mooi dat er nog muzikanten zijn die hun voorbeelden volgen, maar wat snak ik naar de ware protestzangers van vandaag de dag met hun eigen werk want er zijn genoeg thema’s waarmee zij het publiek wakker kunnen schudden zoals Pete Seeger dat deed. Vooralsnog doe ik het met de tributen.

Willem Croese