Jim Byrnes – St. Louis Times

Jim Byrnes

Jim Byrnes
St. Louis Times
BHMCD 73

Waarschijnlijk houdt acteur en vooral bluesmuzikant Jim Byrnes van bijzondere getallen. 65 Jaar geleden kwam hij op de wereld in de stad St. Louis in de Amerikaanse staat Missouri, de stad die 250 jaar geleden werd gesticht en dat laatste moet gevierd worden. De nieuwe cd van Byrnes heet dan ook niet voor niets ‘St. Louis Times’ waarop hij met andere muzikanten een twaalftal songs laat horen die uit en over de stad St. Louis gaan. Vier nummers schreef hij zelf en de rest zijn covers. De mooiste versie is misschien wel die van W.C. Handy’s ‘St. Louis Blues’, Byrnes schittert hier met zijn muzikale maten waardoor je meteen ingepakt wordt en de rest van de songs je als luisteraar niet meer loslaat. Diversiteit genoeg met Albert Kings ‘I Get Evil’, Chuck Berry’s ‘Nadine’, James Stump Johnsons ‘The Duck’s Yas Yas’ of Lonnie Johnsons ‘Another Night To Cry’, maar ook Byrnes eigen ‘Old Dog, New Tricks’ geeft een voortreffelijke indruk waar deze bluesman zijn muzikale wortels vandaan heeft, namelijk St. Louis-blues. Toetsen, snaren, blaasinstrumenten, ritmesectie en natuurlijk de hier en daar wat hese maar zeker warme stem van Byrnes zelf. Zonder enige twijfel is deze cd een aanrader al was het maar om het feestje van de stad St. Louis te doen, maar vooral omdat je hier muziek hoort in de beste tradities van de bluesmuziek. En concertgangers onthoud de naam ‘Jim Byrnes’, want ook op de planken kan deze man nog jaren mee.

Willem Croese

Gepubliceerd: Back To The Roots